Novosti:

 

Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - motorhead

 Str: [1]
1
Miniranje / Odg: Minske bušotine i kaverna
«  : Rujan 16, 2014, 08:23:04 poslijepodne »
Dajte ljudi, godinji su prosli....za one koji su ih imali. Nedavno sam dobio na probu ovaj tip usporivaca za detonirajuci stapin, i nakon dvije probe ih preporucavam. Lagani za koristenje, nisu mi prekinuli polje.. Jedini savjet je da se kraj detonirajuceg zastiti izolirkom, ako se radi u vlaznim uvjetima. O cijeni ne mogu nista reci jer su kod mene cijene malo sulude.
Pozdrav

2
Miniranje / Odg: Miniranje i You Tube kanal
«  : Srpanj 15, 2014, 11:41:57 prijepodne »
Evo jedan mali filmstrip... sta se tocno dogadja u tunelu.

3
Miniranje / Odg: Minske bušotine zapunjene vodom
«  : Srpanj 03, 2014, 04:23:13 poslijepodne »
Nisam davao parametre, vec sam dosao na izbuseno polje. tip&tricks s cepom... Kad su tako mali parametri, i znas da ce sve odnijeti... naspes odredjenu kolicinu ANFO-a i gurnes vrecu na zeljenu dubinu cepa. Tako imas odredjenu nenapunjenu (praznu zonu). OK, po teoriji refleksije udarnog vala se u toj zoni ne bi trebale razviti pukotine, ali se plinovi mogu siriti po njoj i popuniti postojece pukotine. Inace, nisam ljubitelj cepa duljeg od 2.5m. To je sasvim dovoljno da bi se sprecilo razbacivanje. No isto tako, gotovo nikad ne koristim prasinu od busenja za cep. Frakcija 8/16, 4/8, ili mokra -4 u koju nakon prvih desetak cm ubacim nekoliko kamenova koji su otprilike 1/2 do 2/3 promjera busotine.

4
Miniranje / Odg: Minske bušotine i kaverna
«  : Lipanj 25, 2014, 12:29:41 poslijepodne »
Krivo sam napisao formulu. Sorry.. 4.3m ti je idealna visina hrpe odminiranog materijala. (0.12- 0.13). Odredjivanje visine etaze  mi je otkrila ekipa iz Sandvika. Primjer:
- Bechtel - ENKA JV (dionica 3C2; 15-ti km)
- visina etaze usjeka 8m (visina hrpe odminiranog materijala 8x(1.3 do 1.4)=10.4m do 11.2m - otprilike
- utovarac CAT 990 - 90 tona
 Hmax = 90x0.13 = 11.7m

Evo adrese za knjigu:
www.metal.ntua.gr/.../Excavation_Engineering_Handbook_Tamrock.pdf

5
Miniranje / Odg: Minske bušotine zapunjene vodom
«  : Lipanj 23, 2014, 12:22:28 poslijepodne »
To se dogodi kad dodjes na tudji posao. "Busac" nije provjeravao ispravnost busotina, dugo su stajale (oprala ih kisa jedno pet puta), i nije bio na poslu kad sam im dosao minirati (inace bi ih procistio).
Sto se tice busotina s vodom... Probao san ih i ispuhivati i pumpati vodu iz njih i puniti u najlonske vrecice... Nema bas puno smisla. Previse se vremena gubi, a rezultati su upitni. Puni patroniranim dok ne izadjes iz vode, dopuni s ANFO-m, i makni podalje sve sto se moze razbiti. Ako je exploziv malo jaci... leti ko sam vrag.
Osim toga, ANFO (pravi-roza boje) bi trebao moci odstajati u vodi oko 2h, Tako da te busotine zadnje napunis, povezes i cao djaci.

6
Miniranje / Odg: Minske bušotine i kaverna
«  : Lipanj 23, 2014, 11:58:30 prijepodne »
25-30m etaze su ruski tip povrsinskih kopova. Problem s projektima je uglavnom taj, sto onaj ko projektira nije u zivotu proveo tri dana pored busilice. Na samom pocetku projektiranja bi trebalo krenuti od strojeva kojima raspolazes ili mislis nabaviti. Visina etaze i nacin otvaranja polja pri miniranju odredjuje visinu hrpe odmiranog materijala. Visina hrpe odredjuje tip, tezinu i volumen utovarnog stroja (i obrnuto). Takodjer, odredjuje promjer busenja (a samim tim i sve ostale parametre). Lakse je i jeftinije smanjiti visinu etaze, nego kupiti novi utovarni stroj i busilicu. Nasao sam jedan clanak gdje su racunali visinu etaze i promjer busenja vezan uz tezinu utovarnog stroja. Etaza im je 8m! Visina hrpe odminiranog materijala je otprilike MASA UTOVARACA (u tonama)x (1.2 DO 1.3) = VISINA HRPE (u metrima). U suprotnom se stroj muci, trosi gume, potrebno je priguravanje buldozerom...

Preporucujem knjigu ROCK EXCAVATION HANDBOOK - Tamrock (ima free download)

7
Miniranje / Odg: Obavijest o miniranju
«  : Lipanj 13, 2014, 07:08:41 poslijepodne »
Nazalost, nikad neces uspjeti smiriti lokalno pucanstvo. Sto se tice obavijesti o miniranju, najbolje ih je slati faxom (inspektoratu, 112, lokalno pucanstvo putem lokalnog radija i ostalim ustanovama) a onda potvrdu priklamati za obavijest i ubaciti kao dio elaborata miniranja. Snimanje seizmike... Trebaju ti bar dva instrumenta da mozes snimati po pravcu, moraju biti bazdareni i tako to. Onog trenutka kad ih postavis, i kad te vide... ici ces od kuce do kuce, i svima ce se tresti zidovi, balkoni i sl. Mjeremje na sudu ne priznaju, traze ovlastenu neovisnu mjeriteljsku pravnu osobu. Jednom godisnje bi bilo dobro odraditi takvo mjerenje i izvjestaj drzati u arhivi. To rade decki s RGN i nisu bas skupi. Sto se tice buke, Ako je cep dobar, i polje pravilno napunjeno, zvuk je zanemariv. Ako se radi s detinirajucim stapinom, moze se preko njega nasuti "nula" i tako se nesto prigusi zvuk.

8
Miniranje / Odg: Minske bušotine zapunjene vodom
«  : Lipanj 13, 2014, 02:59:05 poslijepodne »
U lijevom kutu etaze (vidi se zemlja)su bile dvije izgubljene busotine (jedna iza druge). Vidi se par blokova. Etaza je 15-18m. parametri 2.5x2.5; punjenje busotine: 7 partona riogel 60mm + 60-65 kg ANFO. Cep 2.0-2.2m (frakcija 4/8)

9
Miniranje / Odg: Minske bušotine i kaverna
«  : Lipanj 13, 2014, 02:28:05 poslijepodne »
DUBINA BUSENJA
Ne znam zasto ti je dubina busenja 25-30m...i zasto kose... Ako busis s 76 ili 89mm velika je devijacija busotine u dnu, pogotovo ako su kose. Price o boljim ucincima miniranja za kose busotine su upitne... kao i stabilnost etaza i tako to. Nizim etazama povecava se specificno busenje i specificna potrosnja exploziva, smanjuju se parametri, ali zbog toga su manji problemi ako ti je pokoja busotina izgubljena.
[img]

10
Miniranje / Odg: Minske bušotine i kaverna
«  : Lipanj 13, 2014, 02:12:40 poslijepodne »
BUSENJE KROZ RASPUCALU STIJENU
Stvar ti se svodi na to da kad pribor udje u raspucani materijal (0.5 m), izvadi se, u busotinu se ubaci par lopata polusuhe zemlje, malo se zalije vodom i ponovo se pocne s busenjem. Do dna busotine se drzi upaljena rotacija tako da pribor samo prodje kroz zemlju potiskujuci je u pukotine. Ponovi se malo busi, pa ponovo zemlja.. voda... Pravi busac bi to trebao znati (samo oni vole ulje umjesto vode). Ne bi smio paliti zrak kad prolazi kroz zemlju (koliko god tvrdio da ce zastopati krunu), jer ce je ispuhati van.Ovo ne pali s kavernama. Postoje pjene i emulzije (koje se dodaju vodi), ali busilica mora imati instaliran sustav za to.
Sto se tice kaverni... Ako je negdje na pola busotine... medjucep i dva  detonatora.. ako je pri dnu... nova busotina, 30cm dalje i 1m plica od dubine kaverne.

 Str: [1]