line decor
   povratak na početnu stranicu │e-mail:rudarstvo@gmail.com │tel:+385 (0)99 8898 232
line decor


 
 

 
 
Tehnički muzej Zagreb

 

Tehnički muzej zagreb Jama Barbara

Jama Barbara (nazvana po zaštitnici rudara sv. Barbari) izgrađena je 1963. godine i prikazuje podzemnu eksploataciju mineralnih sirovina.

U dijelu rudnika koji asocira na uvjete u kojima se obavlja podzemna eksploatacija ugljena prikazane su glavne rudarske prostorije i njihova namjena. Domištljatost rudarskog rada izražena je na preko stotinu detalja podgrađivanja. To su različiti načini podgrađivanja drvom (hodnika u ugljenu), izvedba stalnih (trajnih) rudarskih prostorija (opeka, kameni blokovi, beton i slično), podgrade specifične za navozište i rudarsko okno, otkop (radilište), takozvano “široko čelo” (sa zasipom), uskop i niskop, te putovi i uređaj za provjetravanje rudnika. Osobito je zanimljivo da su u ovom prikazu rudnika u prirodnoj veličini kopirani pojedini dijelovi podzemnih prostorija bivših zagorskih ugljenokopa, kao i rudnika kamenog ugljena Raša: rudarski hodnici raznih namjena (transportni, vjetreni...), aktivna i stara (napuštena i zarušena) radilišta, te ostali rudarski radovi (protupožarni zidovi, vjetrena vrata i sl.).

Osim prikaza dobivanja ugljena, posjetitelji mogu vidjeti i načine otkopavanja drugih mineralnih sirovina, primjerice boksita, olovno-cinkove-srebrne rude te željeza. Rudnik u zagrebačkom Tehničkom muzeju jedinstven je muzejski sadržaj u kojem posjetitelji mogu doživjeti pravi ugođaj rudarskog života i rada.

Radno vrijeme Tehničkog muzeja je utoraka do petaka od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati, nedjeljom i praznicima je zatvoreno.


Više o muzeju možete vidjeti na stranicama Tehničkog muzeja


 

 

rudarska sigurnosna svjetiljka

karbidna svjetiljka

karbidna svjetiljka


 
 
 
izrada:izradainternetstranica.info