line decor
   povratak na početnu stranicu │e-mail:rudarstvo@gmail.com │tel:+385 (0)99 8898 232
line decor


 
 

 
 
Rudnik Sv.Barbara Rude

Rudnik Sv.Barbara

 

Rudnik Sveta Barbara - Rude

Rudnik sveta Barbara nalazi se u Rudama, mjestu udaljenom 5 km jugozapadno od Samobora. Obnova dijela Rudnika sveta Barbara, u cilju njegovog otvaranja za javnost, dio je cjelovitoga projekta pod nazivom „Bogatstvo podzemnog svijeta nekad i danas“ za koji je Grad Samobor 2007. godine dobio više od 200.000 €  iz PHARE predpristupnoga fonda Europske Unije.
S prvim pripremnim radovima krenuli su članovi Kulturno umjetničkoga društva Oštrc iz Ruda još davne 2002. godine, da bi po dobivanju EU sredstava obnovu rudnika preuzeo Grad Samobor.
Rudarskim radovima od 2007. do početka 2012. godine obnovljeno je ukupno 350 metara rovova te je ispred njih postavljena info kućica, uređena je 1,5 km dugačka rudarsko-botanička poučna staza koja počinje kod OŠ Rude, a završava kod botaničkoga vrta Suban u Manjoj Vasi. Duž poučne staze postavljeno je 8 informativnih i interpretacijskih ploča te 20-ak tabli s botaničkim nazivljem biljaka. Također, u Osnovnoj školi Rude uređena je vitrina sa zbirkom od 150 različitih uzoraka minerala, stijena i fosila koja se stalno nadopunjuje novim uzorcima.
Rudnik sveta Barbara sastoji se od tri rova: Vlašić, Sveto Trojstvo i Kokel. Za posjet su otvoreni dijelovi rovova Sveto Trojstvo i Kokel koji su povezani starim otkopima željezne rude (siderita), dok je rov Vlašić, nekada glavni izvozni rov bakrene rude, i dalje nedostupan.

Rudnik je otvoren vikendom i praznicima od 10 do 18 sati, a ostale dane u tjednu samo uz najavu.

Rudniku se može pristupiti iz:

  • centra Ruda rudarsko-botaničkom poučnom stazom – početak kod OŠ Rude (preporučamo)
  • centra Ruda asfaltiranom cestom – smjer Kokli i makadamom
  • botaničkog vrta Suban u Manjoj Vasi.

Udaljen je od centra Ruda 5-10 minuta laganoga hoda.
Osobna vozila i autobusi mogu se parkirati u centru Ruda.
Dolazak posjetitelja do rudnika osobnim vozilima nije dozvoljen.

Obilazak rudnika traje 30-ak minuta, a obilazak cijele rudarsko-botaničke poučne staze uz stručno vođenje 1 do 2 sata. Za posjete tijekom tjedna, kao i za obilazak rudarsko-botaničke poučne staze koja počinje u centru Ruda, a završava kod Botaničkog vrta Suban u Manjoj Vasi, obavezna je najava na + 385 95 859 56 56 ili + 385 1 3361 014. Ostale informacije vezane uz rudnik moguće je dobiti na navedene brojeve telefona ili na rudnik_sv_barbara@samoborskimuzej.hr.

Rudnikom sveta Barbara upravlja Samoborski muzej.
Više informacija o rudniku možete saznati na http://samoborskimuzej.hr/rudnik_sv_barbara/.

Sv.Barbara Sv.Barbara Sv.Barbara Sv.Barbara
Sv.Barbara

 


 

 

rudarska sigurnosna svjetiljka

karbidna svjetiljka

karbidna svjetiljka


 
 
 
izrada:izradainternetstranica.info