line decor
   povratak na početnu stranicu │e-mail:rudarstvo@gmail.com │tel:+385 (0)99 8898 232
line decor


 
 

 
 
Spomen dom rudarstva u Međimurju

 

Spomen dom rudarstva - zavirite u prošlost Murskog Središća i okolice

Početkom 20. stoljeća život u Međimurju nije bio nimalo lak. Nakon Prvog svjetskog rata zavladala je teška gospodarska kriza koja je prisilila ljude da svojom domišljatošću i zajedničkim snagama pronađu način kako osigurati svakidašnji kruh za svoje najmilije. Slučajnim otkrićem izdanka ugljenih slojeva na obali rijeke Mure zapečatili su svoju sudbinu i proveli svoje najbolje dane mladosti kao rudari Međimurskih ugljenokopa.

Biti rudar zahtjevalo je puno odlika: neustrašivost, hrabrost, marljivost, solidarnost i požrtvovnost. Dane su provodili u tmini i hladnoći mokre i zagušljive jame dnevno izloženi raznim opasnostima, te nakon naporne "šihte" često izgladnjeli i promrzli pješačili kući po pet kilometara. Njihov kruh je bio gorak ali zahvaljujući rudarima naš kruh danas je puno slađi.

Koliki je značaj rudara govori i činjenica da naš grad, ujedno najsjeverniji u RH, nosi naziv "Grad rudara". U zahvalu rudarima za sav trud odlučili smo sačuvati uspomenu na rudarske dane i hrabro pokrenuli veliki projekt očuvanja, zaštite i promocije rudarske baštine.

Posjet muzeju

Posjetite stari septarator ugljena koji je jedini objekt iz razdoblja rudarstva. Služio je za čišćenje rovnog ugljena od zemlje i njegovo klasiranje. Kako bi očuvali spomen na ovo značajno razdoblje naše povijesti ovaj stari objekt smo prenamijenili u Spomen dom rudarstva. Kako bi što bolje predočili svakodnevicu rudara našeg kraja podijelili smo Spomen dom rudarstva na dvije cjeline:

 Rudarstvo i Stara međimurska hiža

U cjelini posvećenoj rudarstvu možete vidjeti ostakljene lijevke za klasiranje ugljena, rudarske alate, stare fotografije, razne spise poslagane u uredu poslovođe, te pogledati multimedijalni prostor, u nekadašnjoj "plakaoni", gdje se projiciraju priče rudara.

Stara međimurska soba prikazuje život rudara u četiri zida njegova doma. Uspjeli smo sakupiti velik broj starih fotografija Murskog Središća, te mještana u obavljanju svakodnevnih poslova u domaćinstvu i na polju koji su današnjim mlađim naraštajima gotovo pa nepoznati.

Za posjet muzeju potrebno je kontaktirati

Jasminu 091 364 36 96


Više o muzeju možete vidjeti na stranicama Spomen doma rudarstva

Obavijesti:
XXIX Skok preko kože
 

 

rudarska sigurnosna svjetiljka

karbidna svjetiljka

karbidna svjetiljka


 
 
 
izrada:izradainternetstranica.info