line decor
   povratak na početnu stranicu │e-mail:rudarstvo@gmail.com │tel:+385 (0)99 8898 232
line decor


 
 

 
 
Geopark Papuk

rupnica

 

Park prirode Papuk- European and Global Geopark

Glavno obilježje istočnog dijela Hrvatske - Slavonije - su nizinske ravnice s velikim kultiviranim područjima. Iz te ravnice koja je nekad bila dno Panonskog mora izdižu se planine na gotovo tisuću metara nadmorske visine. Jedna od tih planina je i Papuk - najljepša planina u Slavoniji.
Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora donio je Zakon o proglašenju Parka prirode Papuk 23. travnja 1999. godine zbog izuzetno velike geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturne i povijesne baštine.  Park prirode Papuk prostire se na površini od 336 km2  na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Godine 2007. Papuk je  zbog vrijednog geološkog nasljeđa postao dijelom europske i svjetske asocijacije geoparkova i prvim geoparkom u Hrvatskoj.
Geomorfološke, klimatske i vegetacijske karakteristike Parka prirode Papuk osiguravaju odlična prirodna staništa za brojne biljne i životinjske vrste. Šumska vegetacija pokriva više od 96% područja. Dominantna vrsta drveća je bukva. Ovdje žive gotovo svi predstavnici srednjoeuropske faune, no prije 200 godina ovo je područje također bilo nastanjeno medvjedima, vukovima i risovima. Danas su guste šume Papuka stanište i utočište jelena, srna, divljih svinja, lisica i kuna… Papuk pruža odlična staništa i brojnim vrstama ptica i Međunarodno je vrlo važno područje za ptice. Ponor Uviraljka je važno zimovalište za šišmiše. Gotovo 1300 vrsta biljaka (više od četvrtine cijele Hrvatske flore) raste na Papuku. Najugroženije i zaštićene vrste biljaka rastu na travnjacima i drugim nešumskim područjima.

Posebno zaštićena područja

Unutar Parka prirode Papuk nalaze se brojna područja koja imaju veći stupanj zaštićenosti nego ostali dijelovi parka. Status posebno zaštićenih područja dobili su zbog svojih neuobičajenih značajki koje ih manifestiraju kao jedinstvene u području, regiji, zemlji ili čak i šire. Najznačajnija posebno zaštićena područja su park šuma Jankovac i geološki spomenik prirode Rupnica.
Park šuma Jankovac
Jedna od najljepših gorskih dolina koja se nalazi na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 m. Bogata je hladnim izvorima i bistrim potocima, a okružena stoljetnom bukovom šumom. Puna svježine i romantike uvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom Park - šumom.
Na Jankovcu je izgrađena „Grofova poučna staza“ koja prolazi najljepšim dijelovima Park šume. Uz stazu su postavljene poučne table sa sadržajima koje objašnjavaju pojedine prirodne ili kulturno povijesne zanimljivosti uz koje staza prolazi. Staza je prilagođena i namijenjena svima a posebno školskoj djeci koja se uz stručno vođenje upoznaju sa vrijednostima ovog područja.
Geološki spomenik prirode Rupnica
U blizini mjesta Voćin u sjeverozapadnom dijelu Parka smješten je jedinstveni spomenik prirode Rupnica. Rupnica je još 1948. godine proglašena prvim geološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj. Njegov geološki značaj je u jedinstvenoj morfološkoj pojavnosti stupastog lučenja vulkanskih stijena. Stupovi su nastali kao posljedica stvaranja pukotinskih sustava pri hlađenju magme na prolazu prema površini Zemlje.
Na samom lokalitetu izrađena je kraća poučna staza uz koju su postavljene poučne ploče. Uz stazu posjetitelji mogu saznati više o zanimljivostima Rupnice te čuti zanimljivu priču o vulkanima svijeta.

jankovac-slap geopark-papuk geopark-papuk2

Više o geoparku možete vidjeti na stranicama Geoparka Papuk

Kontakt:
tel. 034/313-030
fax. 034/313-027
e-mail: kontakt@pp-papuk.hr 

 

rudarska sigurnosna svjetiljka

karbidna svjetiljka

karbidna svjetiljka


 
 
 
izrada:izradainternetstranica.info